Kamu Çalışanları Hak Sendikaları Konfederasyonu, tasarruf tedbirleri adı altında memurların servis, misafirhane, lojman haklarını kısıtlanmasını protesto etme ve taleplerini kamuoyuyla paylaşmak için Ankara’da Sakarya Caddesinde basın açıklaması düzenledi.
Haksen Genel Başkanı Ayhan Çivi yaptığı basın açıklamasında;
“
Kamu Çalışanları, kamu hizmetlerinin temel taşlarıdır. Devletimizin kılcal damarlarıdır. Onlar olmadan kamu hizmetlerinin vatandaşa ulaşması mümkün değildir. Hal böyleyken kamu çalışanlarının mali ve sosyal hakları gerilemeye devam etmektedir. Tasarruf denince akla ilk gelenler memurlar olmaktadır. Ekonomik krizin panzehri olarak memurların sosyal ve ekonomik haklarına öncelik verilmektedir.
Değerli Basın Mensupları,
Son olarak Hükümet tarafından açıklanan tasarruf tedbirleriyle memurların sosyal haklarına yönelik kısıtlamalar getirilmiştir.
DEVLET MEMURUNUN HAKLARINDAN TASARRUF YAPILAMAZ.
Kamu personeline verilen servis hizmetlerinin bu yıl sonunda kaldırılacağı açıklanmıştır. Servis hizmetleri büyük ölçüde kamu kurum ve kuruluşlarının merkez teşkilatlarında verilmektedir. Servis hizmetinin amacı personelin görevine ve evine daha hızlı ve güvenli bir şekilde ulaşmasını sağlamaktır. Servis hizmetlerinin kaldırılması ile ulaşımda yaşanacak sıkıntılar kamu hizmetlerinin aksamasına ve zaman kaybına yol açacaktır.
Diğer taraftan, ekonomiye kazandıracağı fayda konusunda aşağıdaki sorulara cevap bekliyoruz.
- Hangi kamu kurum ve kuruluşunda servis hizmeti verilmektedir?
- 2024 yılında verilmekte olan servis hizmetlerinden faydalanan memurların sayısı ve yüzdelik oranı ne kadardır?
- 2024 yılı Merkezi Yönetim Bütçesinde yer alan mal ve hizmet alımlarındaki payı yüzde kaçtır?
- Beklenen tasarruf tutarı nedir?
Kamu personelinin yararlandığı misafirhane, kamp ve lojman ücretlerinin rayiç bedellere göre yeniden belirleneceği kararlaştırılmıştır.
Otellerdeki konaklama ücretleri dikkate alındığında kamu misafirhaneleri memurlar açısından bir sığınak görevi yapmaktadır. Ancak, kamu misafirhanelerinin ücretleri fiziki koşulları ve hizmet kalitesine göre zaten yüksektir. Ayrıca, misafirhaneler tam kapasite ile hizmet vermekte ve yer bulabilen memurlar kendini şanslı görmektedir. Zaten sınırlı sayıda olan Kamp ve lojmanlar da aynı durumdadır.
3600 EK GÖSTERGE DÜZENLEMESİ ACİLEN YAPILMALIDIR.
2023 yılında yürürlüğe giren düzenleme ile belirli sınıf ve unvanlara 3600 ek gösterge verilmiştir. Yüksek okul mezunu ve birinci dereceye yükselen yüzbinlerce memur kapsam dışında bırakılmıştır. Verilen Devlet sözü gereğince birinci derecedeki tüm memurlara 3600 ek gösterge verilerek adaletin sağlanmasını istiyoruz.
MEMURA SEYYANEN YAPILAN ÖDEMELER EMEKLİ AYLIĞINA DAHİL EDİLMELİDİR.
Memurlara seyyanen yapıla ek ve ilave ödemelerin emekli aylığına yansımaması nedeniyle emekli maaşları yarı yarıya azalmaktadır. Emekli memurların yaşadığı bu mağduriyetin giderilmesi için çalışan memura ek ve seyyanen yapılan ödemeler emekli aylıklarına ilave edilmelidir.
LİYAKATIN ÖNÜNDEKİ EN BÜYÜK ENGEL MÜLAKATTIR.
Kamuda işe alımlarda ve görevde yükselmelerde uygulanan sözlü sınavlar bilgi ve beceri ölçmekten ziyade torpil anlamına gelmektedir. Kamuda liyakatin önünde en büyük engel olan mülakatların kaldırılması gerekmektedir. Bu konuda seçim öncesi verilen sözlerin tutulmasını bekliyoruz.
YARDIMCI HİZMETLER SINIFI KALDIRILMALIDIR.
Kamuda yardımcı hizmetleri yerine getiren 450 bin taşeron işçisine kadro verilmiştir. Bu nedenle Yardımcı Hizmetler Sınıfı kaldırılarak bu sınıfta görev yapan memurlar mesleki eğitim ve tahsiline uygun memur kadrolarına atanmalıdır.
MEMURLARIN AİLE BÜTÜNLÜĞÜ ANAYASAL BİR HAKTIR.
Gerek sözleşmeden kadroya geçen gerekse kadrolu veya sözleşmeli olarak görev yapan kamu personelinin eş ve sağlık durumu tayinlerine engel olan yasal düzenlemeler yürürlükten kaldırılarak memurların aile bütünlüğü sağlanmalıdır. Bu Anayasal bir haktır.
KAMU MÜHENDİSLERİNİN HAKLARINA İLİŞKİN DÜZENLEME YAPILMALIDIR.
Kamu hizmetlerinin yürütülmesinde önemli görevleri yerine getiren mühendislerin “Meslek Kanunu” bir an evvel çıkarılarak mali ve sosyal haklarına ilişkin düzenleme yapılmalıdır.
KORUMA VE GÜVENLİK GÖREVLİSİ MEMURLAR “ÖZEL GÜVENLİK” MUAMELESİ YAPILIYOR.
Kamuda “Koruma ve Güvenlik Görevlisi” kadrosunda görev yapan memurların çalışma koşulları, hak ve yetkilerine ilişkin herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır. Bu personel “Özel Güvenlik Kanununa” tabi tutularak işçi kadrosunda veya özel sektörde görev yapanlarla aynı mevzuata tabi tutulmaktadır. Aynı görevi yapan kamu işçisine göre yüzde 40 daha az ücretle çalıştırılmaktadır. Öncelikle üniformalarındaki “Özel Güvenlik” ibarelerinin kaldırılmasını, mali ve sosyal haklarına ilişkin ayrı bir mevzuatın çıkarılmasını istiyoruz.
ÜNİVERSİTE ÇALIŞANLARINA TAYİN HAKKI VERİLMELİDİR.
Üniversitelerde görev yapan idari personelin görev yaptığı ilden başka bir ile nakil hakkına ilişkin bir yasal düzenleme bulunmamaktadır. Söz konusu personel ancak kurumlar arası nakil mevzuatına tabi tutulmaktadır. Bu mağduriyetin giderilmesi için Üniversiteler arasındaki nakil imkânı getirecek bir düzenleme yapılması gerekmektedir.
SÖZLEŞMELİ PROJE PERSONELİ KÖLE DEĞİLDİR.
657 sayılı Yasa’nın 4/B maddesine asgari ücretle projelerde sözleşmeli olarak çalıştırılan personellerin yaptıkları işe uygun ücret düzenlemesi mutlaka yapılmalıdır. Ayrıca, 3 yılını dolduran personelin kadroya geçirilmesi sağlanmalıdır.” dedi.