Çivi:Toplu sözleşme enflasyonun altında kalarak can vermiştir

Kamu Çalışanları Hak Sendikaları Konfederasyonu (Haksen) Genel Başkanı Ayhan Çivi, Elbistan’da yaptığı basın açıklamasında, gündeme ilişkin görüşlerini paylaştı.

Kurban Bayramı nedeniyle geldiği Elbistan’da sendika üyeleriyle bir araya gelen Çivi, basın açıklaması yaptı.

Haksen Genel Başkanı Ayhan Çivi, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“TOPLU SÖZLEŞMENİN BİRİNCİ ÖLÜM YIL DÖNÜMÜ
Sözde yetkili sendika Memur-Sen ile hükumet arasında geçtiğimiz yıl Ağustos ayında yapılan toplu sözleşme ile memur ve emeklilerine yapılan maaş artışı enflasyon tarafında ezilerek, geçerliliğini yitirmiştir.

2,5 Milyon memur ve 1,8 Milyon emekli adına sözleşmeye atılan imzanın vebali de atanın üzerinde kalmıştır. Bunun bir toplu sözleşme olmadığı, tam aksine memuru ve emekliyi toptan satış sözleşmesi olduğu kısa sürede anlaşılmıştır.

2018 yılı için yüzde 4+3,5 maaş artışına imza atılırken enflasyon yüzde 15,85 olmuştur. Bu rakamlar da gösteriyor ki artık memur ve emeklinin maaş zammına enflasyon karar verecektir. Kısacası, toplu sözleşme enflasyonun altında kalarak can vermiştir

SENDİKALAR DEVLETİ YÖNETMEYE KALKMASIN
Sendikaların görevi, çalışanların haklarını korumak ve geliştirmektir. Yasaların tüm çalışanlara adil bir şekilde uygulanmasını sağlamak için çaba sarf etmektir.

Ancak, asli işlerini bir tarafa bırakan bazı sendikalar, hüküm etin ve kamu yönetiminin görevlerini de üstlenmek gibi rol kapma derdine düşmüşlerdir. Kamudaki atama ve terfi işlerinden tutun da kamu yöneticilerinin liyakat ve becerilerini değerlendirme noktasına gelmişlerdir.

Bu durum, Devletimiz için de çalışanlar için de Milletimiz için de son derece tehlikeli bir yoldur. Bu durumun, “üreten biziz, yöneten de biz olacağız” diyen ideolojik anlayıştan bir farkı yoktur.

KAMU ÇALIŞANLARI, EK GÖSTERGE VAADİNİN GERÇEKLEŞMESİNİ BEKLİYOR
Kamu personelinin emekli olduktan sonra da aile sorumluluklarını hakkıyla yerine getirebilmesi için emekli aylığının ve emekli ikramiyesinin hesaplanmasında kullanılan ek gösterge düzenlemesinin belirli hizmet sınıfları yerine tüm kamu personelinin ek göstergelerinin yükseltilmesini kapsayacak şekilde yapılması daha adil bir düzenleme olacaktır.

EK ÖDEMELERİN EMEKLİ AYLIĞINA DÂHİL EDİLMESİNİ İSTİYORUZ
Kamu görevlilerinin büyük bir çoğunluğunu ilgilendiren en önemli konulardan birisi de maaşlara ek olarak yapılan ödemelerin emekli maaşının hesaplanmasında dikkate alınmamasıdır. Bu nedenle, kamu görevlilerinin fiilen çalışırken almakta oldukları ücret ile emekli maaşları arasında çok ciddi fark oluşmaktadır. Emekli aylıklarındaki ciddi düşüş nedeniyle emeklilik hakkını elde eden kamu çalışanları aile sorumluluklarını yerine getirebilmek için çalışmaya devam etmek zorunda kalmaktadır. Buna rağmen emekli olmak zorunda kalanlar ise bir başka iş aramak zorunda kalmaktadır. Bu nedenle, halen tüm kamu çalışanlarına yapılan ek ödemelerin taban aylığına dahil edilmesini istiyoruz.

TÜM KAMU ÇALIŞANLARINA BAYRAM İKRAMİYESİ VERİLMELİDİR
Kamu çalışanlarının dini vecibelerini ve bayramın icaplarını yerine getirebilmeleri için yılda iki maaş tutarında ikramiye verilmesi, hem çalışanların belirli dönemlerde artan maddi ihtiyaçlarına çözüm olacak, hem de ekonomiye canlılık getirecektir.

ELBİSTAN’IN DOĞAL ZENGİNLİKLERİ HEPİMİZİNDİR
Bugün kenarında toplantı yaptığımız Kaynarca ciddi risk altındadır. Bu zenginlik yüzyıllardan beri Elbistan’ın gurur kaynağı olmuştur. Ancak, son zamanlarda Ceyhan nehrini besleyen kaynarcadaki suyun azalması ve kirlenmesi ciddi bir çevre felaketine işaret etmektedir.

Pınarbaşı’nın doğal halinin korunması ve sonraki nesillerin de bu güzelliği görmesini sağlamak Elbistan’da yaşayan herkesin görevidir. Bu durum partiler ve siyaset üstüdür. Siyasi malzeme yapılamayacak kadar da önemli bir konudur.
Yüzyıllardır Elbistan’a yaşam kaynağı sunan bu mirasa karşı hepimizin sorumluluğu vardır. El birliği bu gidişin önüne geçmeliyiz.”

.