Abakay ;” İdarecilerin Durumu İçler Acısı”

    Eğitim HAK-SEN Diyarbakır İl Temsilcisi Mehmet Ali ABAKAY, “Son bir yıldır Açık İlköğretim ve Açık Ortaöğretim müracaatlarının Halk Eğitim Merkezlerinden İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumlarına aktarılarak, işlemlerin HEM’lerin yükünü azaltma gayesi amacına ulaşmamıştır. Yeni eğitim ve öğretim yılında idarecilerin sıkıntıları giderilmelidir.” dedi

    İl Temsilcisi Mehmet Ali ABAKAY, yaptığı yazılı açıklamada konuya ilişkin şu görüşleri dile getirdi:

    HEM’lerin Görevi Okullara Taksim Edildi.

    2010-2011 Eğitim ve Öğretim Yılı içinde HEM’lerde yapılan kayıtların okullara aktarılması üzerine koordinatör okullardan birer idareci bir haftalık kurstan geçirilmiş ve kayıtlar, okullarda yapılmaya başlanmıştır.

    İlk etapta olağan görülen bu değişim ve yenilik, okulda zaman içinde bir idarecinin aslî görevini aksatarak, sadece bu işle uğraşır olmuştur. Bakanlık, bu işlemler için okula bırakılan her işlem için 5TL’nin okul aile birliğine aktarılmasını ve bu yolla koordinatör okullara maddî destek sağlamıştır.

    İşlemleri yapan idarecinin, görevlinin çalışması karşılığında hiçbir ücret almaması ve işlemlere ayırdığı zaman, onu aslî işlerini yapamaz hale getirmiştir. Bizim bu işlemlerle HEM’lerin yükünü azalttığını kabul ediyoruz.

    Koordinatör okullarda bu işlemler için bir idarecinin ya görevlendirilmesi gerekir ya da bu işlemlerin HEM’lerce yapılması şarttır.

    16 Eylül’de Açık Lise kayıtları bitmesine rağmen, bu kayıtlar 21/09/2011’de uzatılmıştır. 19/09/2011’de başlatılması gereken Kayıt Yenileme İşlemleri, 21/09/2011’e kadar ertelenmiştir. Bunun yanında meslek liselerinden düz liselere geçiş ya da tam tersi işlemler de söz konusudur.

    Bir öğrencinin kaydının yapılması ile işlemler bitmemektedir. Bir öğrencinin şifresini verme, öğrenci belgesini hazırlama, öğrenciye danışmanlık olmak üzere her zaman bir idarecinin olması gereken okulda, idareci ya fedakârlık edip, işlerini erteleyecek ya da yüzlerce kişiye varan kuyrukta bekleyen vatandaşla tartışacak, öğle arası demeden sabah 07.00’den mesai bitimi olan 17.00’ye kadar stres içinde kalacaktır.

    16/09/2011 Tarihi’nde düz lise kayıtları için saat sabah 07.00’den 19.00’ a kadar kayıt alan biri olarak, bu tempoda çalışan kişinin verimi nasıl olağan düşünülebilir.

    Bakanlık, acilen bu durma el atmalı, HEM’lerden alınan bu görev için koordinatör okullarda Açık Öğretim Bürosu için bir çalışan atamalı ve işi eğitim ve öğretim olan Müdür Yardımcıları’nın sırtında olan bu kamburdan derhal, kendilerini kurtarmalıdır. Eğitim ve Öğretim’in ilk haftasında sancılı açılan okullarda idarecinin yükü oldukça varken, HEM’lerden alınan açık ilköğretim ve açık lise kayıtları ile idareciler, sıkıntı yaşamaktadır.

    Hak ve Emek açısından ÖSYM Kayıtları’nda görevlilere düşen işlem parası, açık öğretimde uygulanmalıdır. Bu uygulama yapılmadığı zaman da sadece bir öğretmen ya da idareci koordinatör okullar için görevlendirilmelidir. “

    İdarecilerin Sıkıntıları Görmezlikten Geliniyor

    Koordinatör okullara verilen her işlem başına 5 TL ücretin, Okul Âile Birliği hesabına aktarılmasının, iş ve işlem yapan görevlilerin haklarının gaspı olduğunu dile getiren Diyarbakır Eğitim HAKSEN İl Temsilcisi Mehmet Ali ABAKAY, yetkililere çağrıda bulunarak, Bakanlık nezdinde sendikaların çalışanların hakkını aramalarının gerekliliğini vurgulayarak, bir işle meşgul olan, yetkili olan idarecilerin yükü bu kadar ağır iken, bir başka işle de görevlendirilmelerinin adeta cezalandırma olduğunu dile getirdi:
    “Bakanlık, bu işlemlerden haberdardır. HEM’lerde bunca görevli varken, işlemler yapılmıyorsa ve buna okullar “çözüm yolu” olarak algılanıyorsa, biz bunu kabul etmiyoruz.

    Aslî işi idarecilik olan Müdür Yardımcıları’nın ya bu konuda işlerini yapmaları gerekir ya da Açık Öğretim Bürosu’nun dışında bir işle uğraşmamaları şarttır. Fazla ücret talep de etmiyoruz. Nihayetinde her idareci işe sabahleyin 7.00-7.30’da başlar ve kesintisiz biçimde saat 17.00’de okulda bulunmaktadır. Hafta içi 40 saat çalışması gereken İdareci, günde 10 saate yakın okulda bulunmaktadır. Aynı zamanda Cumartesi-Pazar’ı çoğunlukla yine okulda geçmektedir.

    Bakanlıkça iyileştirmeler yapılacağı söylenirken, bu fedakârlığın da göz ardı edilmemesi gerekir. Umarız ki Bakanlık, idarecileri yıllardır mağdur eden bu bilinip, dile getirilmeyen hak ve emek ihlalinden yana tekrar mağdur etmez.

    Okullarda idareciler öğle arası çalışırken, dinlenme, yemek yeme, diğer işlerini görme, 12.00-13.30 arası dışarı çıkma gibi bir hakka sanki sahip değildir. Diğer kamu kuruluşlarında 12.00 -13,30 arasında görevli olanlar, bulunmazken, okullarda idareciler işinin başındadır. Onlar için yemek yeme, dinlenme bir hayaldir. Veli, öğrenci, öğretmen olmak üzere herkesle ilgilenmek zorundadırlar.

    Şimdi de Açık Öğretim ile ilgilenme mecburiyetindedir. Yarın ÖSYM kayıtları için ayrılmayacaklardır. Bir bakarsınız KPSS çıkacaktır. Bu yetmezmiş gibi diğer sınav müracaatları olacaktır. Hafta sonları MTSK sınavları, Açık Öğretim Fakültesi Sınavları gelecektir. ÖSYM sınavları başlayacaktır. Bu görevlendirmelerde MEB Sınavlarından olan Açık Öğretimlerde bir idareci ve öğretmen, bir sınav boyunca 5 Saatlik ücret alacak, 35 TL civarı olan bu ücret bile anında verilmeyecek, ek ders hazırlanırken hesaba aktarılacaktır.

    Bir OSYM sınavında, MTSK Sınavında yaklaşık öğretmen 60 TL alırken, idareci de görev verilmişse 80 TL civarı bir ücret almaktadır. En azından İdarecilere ve öğretmenlere verilen, oldukça düşük olan 5 Ders karşılığı olan 35 TL, yapılan diğer sınavların ücretine denk olmalıdır. Bir idarecinin büyük bir sorumluluk isteyen sınav için hazırlıkları bir gün öncesinden başlar, toplantılara katılır, ertesi gün erkenden okula gelir, sınav süresince boş durmayacak, görevli olanlara açıklamalarda bulunacak, görevlendirmeleri olan öğretmenlere sınav evraklarını verecek, sınavın sağlıklı geçmesi için didinecek, sınav sonrası belgeleri teslim alacak, tutanaklar hazırlayacak, bir sürü olumsuzlukları da yaşayacak!….

    Sabahın erken saatinde başlayan koşuşturmaca sonrası 5 Saatlik ders ücretine talimin reva görülmesi, idareci için yaptığı görev açısından, kendisini aşağılanmış hissetmesidir. Biz, bunu böyle görmekteyiz, bu böyledir. Çünkü biz, bu işin içinde bulunmakta olanlardanız.

    Dileğimiz, tüm bu çalışmanın koordineli olarak, okullara tahsis edilecek bir çalışanın görevlendirilmesidir. Bu görevlendirme olduğu zaman, idareciler eğitime ve öğretime gereken önem daha iyi biçimde verecek ve eğitimle öğretimle alakası ilk etapta görülen, iyice irdelendiğinde büro hizmeti kapsamına giren bu işlerle işlemlerde idarecinin alakasının fazla kurulmayacağı anlaşılacaktır.

    Yeni bir sayfanın açıldığı söylenilen Bakanlıkta idarecilerin durumu mercek altına alınırken, acaba içinde bulundukları bu durumlardan haberdar olmayanlar var mı? Biz, açıkça ve net olarak, durumun sadece özetinin bu olduğunu belirtiyoruz. İdarecilerin en olmadık şikâyetler karşısında açığa alındıklarını, hamili kart yakınımdır diyenlerin gazabına bazen uğradıklarını, öğrenci kayıtlarında yaşanan olumsuzlukları bilmeyenimiz yoktur, yaşamayanımız oldukça azdır. Aklın yolu birdir ve eğitimci olarak, bu yanlışlıkların düzeltilmesini istemekteyiz “ dedi.