Genel Başkan Çivi; sorunlara acil çözüm, istedi

Haksen Genel Başkanı Ayhan Çivi, Kırşehir, Kayseri, Göksun, Elbistan ve Malatya’da bir dizi ziyaret ve toplantılara katıldı.

Kamu kurumlarının yöneticilerini ve çalışanları ziyaret eden Çivi, sendika üyelerimizle çeşitli etkinliklerde biraraaya geldi.

Elbistan’da basın mensuplarıyla bir araya gelen Çivi, kamudaki sorunlara acil çözüm istedi.

Çivi açıklamasında şunları söyledi;

3600 EK GÖSTERGE DÜZENLEMESİNDEKİ EKSİKLİKLERİN GİDERİLMESİ GEREKİYOR.

TBMM’de kabul edilen ve Ocak 2023’de yürürlüğe girecek 3600 ek gösterge düzenlemesi belirli unvanları kapsamaktadır. Bu nedenle kamuda Uzman, Şef, Tekniker , Bilgisayar İşletmeni, VHKİ, Memur vb. kadrolarda görev yapan yüksek okul mezunu personeller kapsam dışında kalmıştır. Anayasamızın eşitlik ilkesi gereğince söz konusu personelleri de kapsayacak şekilde eksikliklerin giderilmesi gerekmektedir.

MEMURLARA ÖDENEN BANKA PROMOSYONLARI İÇİN GENEL BİR DÜZENLEME YAPILMALIDIR.

Kamu kurum ve kuruluşlarının ilgili bankalarla yaptığı anlaşmalara göre maaş ödemesi yapılan kurum personellerine “Promosyon” adı altında nakdi ödemeler yapılmaktadır. Söz konusu ödemeler günümüz ekonomik şartlarında yetersiz kalmaktadır. Halen devam eden anlaşmalar ile yeniden yapılan anlaşmalar nedeniyle personellere yapılan promosyon ödemeleri arasında büyük ölçüde farklılıklar ortaya çıkmaktadır. Daha önce yapılan anlaşmalar gereğince ortalama 3-5 bin TL arasında bir ödeme yapılırken yenilenen anlaşmalara göre ortalama 20-30 bin TL promosyon ödemesi yapılmaktadır. Bu durum , devam eden anlaşmalara göre ödeme yapılan kamu personellerinin hak kaybına ve mağduriyetine neden olmaktadır.

Bu nedenle, kamu kurum ve kuruluşlarının bankalarla devam eden anlaşmalarının günümüz ekonomik şartlarına göre revize edilerek, promosyon ödemelerinin güncellenmesi konusunda genel bir düzenlemenin yapılmasını talep ediyoruz.

KAMUDAKİ 568 BİN SÖZLEŞMELİ PERSONEL MÜJDE BEKLİYOR !

Başlangıçta istisna hizmetler için öngörülen sözleşmeli personel istihdamı, son yıllarda yaygın hale gelmiştir. 2011 yılında hükümet tarafından yapılan düzenleme ile tüm sözleşmeli personelin kadroya alınmasıyla birlikte önemli ölçüde azalan sözleşmeli personel sayısı son on yılda büyük ölçüde artmıştır. 2012 yılında 170 bin olan sözleşmeli personel sayısı 2022 yılında 568 bin civarına ulaşmıştır. 2012 yılında kamu personelinin yüzde 7’sini sözleşmeli personel oluştururken, halen bu oran yüzde 18 civarındadır.

Kamuda farklı mevzuatlara ve haklara göre süreli ve süresiz sözleşmeli, idari hizmet sözleşmeli, vekil ebe, hemşire ve din görevlisi, kamu dışı aile sağlığı çalışanları, ücretli öğretmenlik gibi pek çok sözleşmeli personel istihdamı yapılmaktadır.

Söz konusu statü kirliliğinin ortadan kaldırılarak, eşit değerde işe eşit haklar verilmesi için tüm sözleşmeli personelin herhangi bir ayrıma gidilmeden , mesleki eğitimlerine uygun kadrolara atanması ile sorun kökten çözülmüş olacaktır.

Ak Parti iktidarında daha önce yapılan düzenlemenin tekrar hayata geçirilmesini bekliyoruz.

Bu konuda tüm sözleşmeli personel , Sayın Cumhurbaşkanımızdan gelecek müjdeyi beklemektedir.

MEMURLARIN VERGİ YÜKÜ AZALTILMALIDIR.

Kamu görevlilerinin vergi dilimleri maaş artışıyla paralel olarak düzenlenmediği için memurlara yapılan artışların bir kısmı vergi olarak geri alınmaktadır. Bu nedenle memurların vergi dilimi yüzde 15 olarak sabitlenmelidir.