HAKSEN, Konfederasyonuna bağlı Büro Hak-Sen, çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 4/C maddesine göre geçici olarak çalıştırılmakta olan 24 bin personelin memur sendikalarına üye olmaları için Ankara İdare Mahkemesine dava açtı.
Kamu kuruluşlarında işçi olarak çalışırken, özelleştirme nedeniyle diğer kamu kuruluşlarına 657 sayılı Yasanın 4/C maddesine göre çalıştırılmak üzere nakledilen 21.193 personelin yanında 4 bin civarında da çeşitli kurumlarda geçici statüde çalıştırılan personelin 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Yasasına göre sendika üyelikleri kabul edilmemektedir.
Dava, Türkiye İstatistik Kurumu’nda 657 sayıl Yasanın 4/C maddesine göre çalışan bir personelin Büro Hak-Sen’e üyeliğinin kurum tarafından işleme konulmaması üzerine açıldı.
Dava dilekçesinde; Kamu Görevlileri Sendikaları Yasasının , işçi statüsü dışında çalışan kadrolu ve sözleşmeli tüm kamu personelini kapsamına aldığı, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre de geçici personelin işçi sayılmayan kimseler olarak tanımlandığı iddia edildi.
Ayrıca, Türkiye’nin de imzaladığı 151 sayılı İLO sözleşmesine göre de kamu hizmetinde örgütlenme hakkının koruma altına alındığı vurgulanarak, 657 sayılı Yasa’ya göre işçi sayılmayan geçici personelin örgütlenme hakkının elinden alınmasının açık bir hukuka aykırılık oluşturulduğu belirtilen dilekçede yürütmenin durdurulması da istendi.
HAKSEN Genel Başkanı Ayhan Çivi ;
“Hakların geniş anlamda , yasakların dar anlamda yorumlanması gerektiği evrensel bir hukuk kuralı olmasına rağmen, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Yasası binlerce kamu personelini kapsam dışında tutmaktadır. Hükümetin, Yasa’da değişiklik yapılması amacıyla başlattığı çalışmalar kapsamında geçici personelin açık bir ifadeyle kapsama alınması gerekmektedir. Mahkeme kararıyla sendikaya üye kaydetmek yerine , hakların geniş kesimlere yayıldığı, içinde grev ve toplu sözleşme hakkının da bulunduğu bir sendika Yasası artık çıkarılmalıdır” dedi.