İşveren, sendika üyesinin aidatını ödemez

ÇİVİ; Eğitim Hak-Sen Genel Başkanı Hanifi GÖKÇEK, Enerji Hak-Sen Genel Başkanı Selahattin KARACA, Yerel Hak-Sen Genel Başkanı Erol Uçar ve İmar Hak-Sen Genel Başkanı Önder ÖZDEMİR’le birlikte düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi;

TOPLU GÖRÜŞMELER ÖNCESİ ÇALIŞMA YAPILMADI.

4688 Sayılı Yasa gereğince toplu görüşmelerin 15 Ağustos’ta yapılacağı tıpkı dini ve milli bayramlar gibi önceden belli olmasına rağmen, masaya oturan sendikalar biraraya gelerek ortak bir çalışma yapamamıştır. Bu nedenle daha ilk görüşmede biri masayı terk etmiş, diğerleri de ellerindeki sipariş listeleri ile talep yarışına girmişlerdir.

KAZANILMIŞ HAKLAR KORUNMALI

Kamu Çalışanlarının pek çok hakkı daha sonra yapılan düzenlemelerle elinden alınmış veya kısıtlanmıştır. Bu nedenle, sendikaların olmazsa olmaz olarak imza altına almaları gereken hususların başında kazanılmış hakların korunmasıdır.

MAAŞ ARTIŞLARI YILDA BİR KEZ YILBAŞINDA YAPILMALIDIR.

Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere yılda iki kez maaş artışı yapılması Kamu Çalışanlarının aleyhine olmaktadır. Burada bir matematik oyunu vardır. Ocak’ta yapılan yüzde 2 ve Temmuz’daki yüzde 4 artışa göre ek ödeme hariç, 2008 yılı için yapılan ortalama maaş artışı ortalaması yüzde 3’e tür. Bu şekilde kamu çalışanları alacaklı durumda kalmış ve Şubat-Haziran aylarındaki enflasyon farkları ödenmemiştir.

Bu yüzden, maaş artışları yılbaşında bir defada ve bir önceki yılın gerçekleşen enflasyon oranına refah payı eklenmek suretiyle yapılmalıdır.

5 YTL SENDİKA ÜYELİK ÖDENTİSİ YARDIMI KALDIRILSIN.

Dunyanın hiçbir ülkesinde, işveren sendika üyesinin aidatını ödemez. Bu durum sendikaların güvenilirliğini ve itibarını zedelemektedir. Hazineden yılda 56 Milyon YTL sendikalara kaynak aktarılmaktadır. Biz bunun derhal kesilmesini istiyoruz. Üyeler özgür iradeleriyle aidatlarını kendileri ödemelidir. Memurun sendika üyelik aidatını ödemek yerine, hak arayabileceği ve hak alabileceği grev ve toplu sözleşme hakkını da içeren demokratik sendikal haklar verilmelidir.

TÜM SÖZLEŞMELİ PERONELE KADRO VERİLMELİDİR.

Son derece ağır şartlarda tek taraflı olarak hazırlanan sözleşmelere göre çalıştırılan 657 sayılı Yasanın 4/B, 4/C maddesine göre çalışanlarla diğer sözleşmeli personele kadroya alınmalıdır.

EK ÖDEMELER EMEKLİLİĞE DE YANSIMALIDIR.

Yeterli olmamakla birlikte ek ödemesi olmayan memurlara yapılan ödemeler bir nebze olsun çalışanların derdine derman olacaktır. Diğer taraftan, ek ödemesi döner sermayeden ödenen kurumlarda çalışanlara yapılan ödemenin daha fazla olması gerekirdi. Ücret adaletsizliğinin tam olarak giderilmesi için köklü çözümler bulunması gerekmektedir. Öncelikle, ek ödemelerin emekli keseneğine esas alınması ve emekli maaşına da yansımasını istiyoruz.

Ayrıca, 657 sayılı Yasa’nın sosyal tarafların da katılımı ile sadeleştirilmesi , demokratikleştirilmesi ve bordro kirliliğinin giderilmesi gerekmektedir.

KAZANILMIŞ HAKLARIN KORUNMASI ŞARTIYLA İŞÇİ-MEMUR AYRIMI GİDERİLMELİDİR.

Sendikaların uzlaşması halinde ; Anayasamızda değişiklik yapılarak, işçi-memur ayrımının giderilmesi için sayın Başbakan’ın önerisini olumlu karşılıyoruz. Biz, memurların kazanılmış haklarına helal getirmeyecek ve onların örgütlenme haklarını genişletecek her türlü değişime varız.